Tuesday, July 5, 2011

Semester från semestern

Eftersom segling inte alltid är det absolut snabbaste sättet att resa på och vi inte har helt obegränsat med tid så bestämde vi oss för att lämna Cantare uppe i slussarna vid Banavie och ta tåget ner till Glasgow. Det hade gått utmärkt att segla dit men det hade tagit oss tre dagar ner och sedan tre dagar upp igen och när tåget gick direkt från båt till stad på fyra timmar fick vi kapitulera för diesellokets tidseffektivitet.

Vi hade hört mycket bra saker om Glasgow och var riktigt laddade inför besöket. En före detta blomstrande handelsstad som blev till en avstannad industristad som istället för att lägga sig ner och självdö när det inte gick att hålla på med stål och textil längre insåg att det här med kultur kanske kunde vara någonting. Så man började bjuda världen på både arkitekter och konstnärer och (framför allt) rockmusik. Detta blandat med skottarnas härliga inställning till pubar gör en stad där man kan njuta av museum på dagarna för att sedan äta och dricka gott på kvällarna till bra musik, en möjlighet som vi tog till vara på. Efter en lång kväll ute var det dessutom skönt att efter tre veckor på halvfuktig skumgummidyna få sova i en riktig och torr säng.

På tåget "hem" igen fick vi nys om att en glad Volvoarbetare plus tre vänner var ute på pre-festival-whiskey-roadtrip och precis hunnit tillbaka till fastlandet efter besök på Islays sju-åtta destillerier, och med en bil fylld av rökig dricka kom de och mötte oss i Fort William. Det visade sig att deras Bed & Breakfast låg hundra meter från Cantare så vi åkte dit istället. Det var skönt med lite besökare och besökarna erkände efter ett tag att de hade förväntat sig ett av två möjliga scenarier. Det första var att jag och Maria hade förvandlats till något slags introvert par som tappat den sociala förmågan efter för lång tid i isolering. Scenario två var att vi törstande efter ny social stimulans glatt skulle ta emot besökarna. Lättade insåg både de och vi att fallet var det senare.

Tillbaka i båten från vår lilla utflykt känns det som att resan nu börjat på riktigt. Vi har slussat ut i havet, på väg mot de västra öarna. Väderprognosen ser lovande ut (alltså regn såklart, men ingen ihållande motvind över 15 m/s) och vi är nu på väg ut till ön Mull och seglarmeckat Tobermory. /Erik

Nu har vi lagt upp lite bilder från bergsbestigningen.

1 comment:

  1. Hej ! Kul att läsa om er resa. Gillar även att få tips om platser att besöka.

    ReplyDelete