Friday, June 17, 2011

Trötta på Skagen

Om man bor i Göteborg har man förmodligen många gånger sett annonsen med texten ”Skagen över dagen”. Det är Sten A Olssons kompani som tycker att man skall ta färjan över till Fredrikshavn, tåget upp till Skagen för att sedan åka ut till Grenen och akvarellmuseet. Kanske hinner man med en sådan där läskig röd pölse innan man åker samma väg hem till trygga Sverige för att sött få somna i sin egen säng. Vi har inte gjort Skagen över dagen. Vi har nu gjort Skagen över fem dagar och insett att den här lilla staden, under perfekta förhållanden, på sin höjd kan leverera underhållning för sju-åtta timmar.

Vi är trötta på Skagen och har därför varit kreativa i vårt sökande efter sätt att döva tristessen på. Själva anledningen till att vi ligger kvar är att det blåser 15-20 m/sek ute, något som gör bad och sol och alla andra sådana trevliga sommaraktiviteter uteslutna. Istället har vi sysselsatt oss med inombordsaktiviteter. Den allra enklaste är sömn; igår gick vi som exempel och lade oss kl åtta på kvällen för sexton timmars skönhetssömn så nu kan vi varken bli snyggare eller mer utvilade. Vi har också under dagarna här tagit ovan nämnda tåg till Fredrikshavn där vi efter någon timmes letande hittade stadens billigaste (och sunkigaste) pub. Vad gör lite ingrodd röklukt när ölen bara kostar 15 kr halvlitern och alla norra Jyllands original samlats i samma lilla lokal? Ytterligare aktiviteter har varit att skriva bok (Maria), spela banjo (Erik) och laga diverse saker i båten.

Men det som verkligen får oss att härda ut i tristessen som vädret tvingat på oss är att de senaste väderfilerna vi laddat ner talar mer stabilt väder över Nordsjön och Skagerrak med start tidigt i morgon bitti. Vi har först ett dygn innan nästa västliga kuling kommer, därefter fyra-fem dagar till. Det betyder ett dygn till Mandal i Norge med start i morgon bitti, därefter väntan i 36 timmar innan vi kan ge oss av mot Skottland på måndag kväll. Det ser alltså ut som att det finns en chans för oss att få fira midsommar på Orkneyöarna, härligt!


No comments:

Post a Comment