Sunday, June 19, 2011

Makrillfest

Nu har vi kommit fram till den lilla mysiga staden Mandal på Norges sydkust. Innan vi seglade hit hade vi aldrig hört talas om stället; anledningen till att vi kom just hit var att det var den västligaste hamnen på vårt sjökort. Förväntningarna på staden var således obefintliga då vi inte ens visste om det var en stad eller bara en liten fiskeby. När vi i kulingen i regnet närmade oss den mäktiga, bergiga, kusten ökade förväntningarna något. Inseglingen till staden gick galant och när vi rundat en stor udde och blivit av med dyningarna kunde vi tidigt i morse glida upp en liten bit på fjorden och lägga till i den nybyggda gästhamnen.

Seglingen från Skagen hit (120 NM, 26 timmar) bjöd på lite av varje. Den första halvan var lugn och solig och Skagerak var nästan helt stilla. Vi guppade långsamt framåt och inspirerad av alla fiskebåtar som trålade runt omkring oss slängde vi i kroken i hopp om att få lite middag. Först hände ingenting, så mycket ingenting att vi gav upp och lagade oss lite (äcklig) tortellini. Fiskarna har ju en bra förmåga att bara nappa när man är upptagen med något annat så under tiden som Erik drog igång en laddning kaffe så nappade det. En makrill! Snabb bråd död väntade den genom den nyinköpta fiskdödarkniven. Under en regnig kväll i Skagen tittade vi på fyra avsnitt “River Monsters” som handlar om en australiensare (vad annars?) som åker runt jorden och fiskar farliga fiskar. Vi har tagit till oss en del uttryck från den serien och knappt hade dödsryckningarna från makrill nummer ett slutat innan Maria skriker “FISH ON!“ igen. Ny fisk, nytt fiskmord, ny rensning. Gånger 5. Cantare förvandlas under en halvtimme till fiskfabrik och när vi dragit upp sex stora makrillar (och släppt tillbaka två som var för små) får vi motvilligt nöja oss. Den största rackaren var säkert över en meter lång (nej, självklart inte, men det kändes så) och den stekte vi till och satte i oss direkt.

Efter fiskfesten började det bli kväll och återigen hade väderprognosen rätt. Mer vind, rakt bakifrån, vilket var väldigt uppskattat. Dessutom lite härligt regn. Under natten surfade vi fram i farter upp till 11 knop och även om det var lite tungt att handstyra (vindrodret Monitor är inte helt perfekt i sådana förhållanden) så var det en häftig natt. Strax efter gryning var vi så framme och nu är vi alltså i den lille staden Mandal.

Det är regn, vi har ätit fisksoppa, köpt mer gasol, nu lagar vi chokladbollar utan socker och skall snart dra på en film om vi inte somnar innan. I morgon blir det båtfix i solen, kanske en tur till Mandals playa för ett bad, innan vi packar ihop för att under tisdag morgon (förmodligen) segla de sista tre dygnen över till Skottland.

Fler bilder hittar man här eller i menyn till höger.


No comments:

Post a Comment